Closing the skills gap: een continu proces in elke organisatie

In een snel evoluerende zakelijke omgeving is het essentieel voor organisaties om zich voortdurend aan te passen en nieuwe strategieën te ontwikkelen. Bij elke nieuwe strategie horen echter ook nieuwe vaardigheden en competenties. Het succesvol operationaliseren van een strategie vereist medewerkers die beschikken over de juiste vaardigheden. Steeds meer organisaties realiseren zich het belang hiervan en vertalen hun nieuwe strategieën naar functieprofielen en benodigde vaardigheden. Dit is een goed begin, maar het echte werk begint daarna pas.

Hoe beoordeel je de huidige vaardigheden binnen de organisatie? Hoe weet je of je de benodigde vaardigheden in huis hebt? Hoe mobiliseer je deze vaardigheden en wat doe je als je ze niet in huis hebt? Er zijn verschillende benaderingen mogelijk om dit probleem aan te pakken. Organisaties kunnen ervoor kiezen om ontbrekende vaardigheden in te kopen bij externe partijen (outsourcing), personeel in te huren dat over de benodigde vaardigheden beschikt (uitzendkrachten, gedetacheerden, zzp’ers), hun eigen medewerkers de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen door middel van training en opleiding, of ze kunnen ervoor kiezen om medewerkers met de benodigde vaardigheden aan te nemen ter vervanging van degenen die deze vaardigheden missen.

Een van de uitdagingen hierbij is dat organisaties vaak snel willen starten met het implementeren van hun nieuwe strategie en het identificeren van de skills gap tijd kost. Het gebeurt regelmatig dat het nauwkeurig in kaart brengen van de skills gap wordt overgeslagen of op aannames wordt gebaseerd, simpelweg om tijd te besparen. Dit kan leiden tot problemen op de lange termijn.

Om ervoor te zorgen dat je niet achter de feiten aanloopt en de skills gap effectief in kaart brengt, is het belangrijk om het proces van het identificeren en aanpakken van skills gaps als een continu proces te beschouwen. Het werken met strategische vijfjarenplannen is allang niet afdoende, omdat strategieën voortdurend vernieuwd, aangepast en bijgesteld worden. Dit betekent dat de benodigde vaardigheden in een organisatie ook voortdurend veranderen. Als je pas begint met het identificeren van de skills gap nadat je een nieuwe strategie hebt ontwikkeld, ben je eigenlijk altijd te laat.

Maar hoe kun je de skills gap op een effectieve manier in kaart brengen? Een aantal jaren geleden hebben we een onderzoek uitgevoerd bij een internationale bank om de mate waarin het management in staat was om de nieuwe strategie uit te voeren, te beoordelen. Meer dan 150 leidinggevenden werden beoordeeld op basis van hun leiderschapsvaardigheden, met de focus op de vaardigheden die nodig waren om de strategie van de bank te implementeren. Uit de beoordeling bleek dat het senior management minder vaardigheden bezat dan het middenkader en het junior management en gaf concrete handvatten voor vervolgstappen.

Om de skills gap vast te stellen en er gerichte acties op te kunnen zetten, is het belangrijk de volgende stappen te doorlopen:

Volgens onderzoek van McKinsey (How companies are reskilling to address skill gaps | McKinsey) waren in 2020 al 43% van de bedrijven bezig met het uitvoeren van dergelijke vaardigheidsanalyses. Tegen de periode 2023-2025 verwacht zelfs 87% van de bevraagde bedrijven wereldwijd actief te zijn met dit soort analyses. Het is belangrijk voor organisaties om zich bewust te zijn van deze trends en na te gaan waar ze zich bevinden in dit proces.

Het identificeren en overbruggen van de skills gap is een cruciaal proces voor het succesvol zijn en blijven van de organisatie. Organisaties die zich richten op het effectief in kaart brengen en aanpakken van deze gap, hebben een concurrentievoordeel. Het stelt hen in staat om flexibel te blijven in een snel veranderende wereld en hun strategieën succesvol te implementeren. Hoe ver ben jij met jouw organisatie?

Bel Marieke voor een goed gesprek

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen om jullie skills gap in kaart te brengen? Neem contact op met Marieke.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.