Renee Lubberdink

5 tips Expert Renée Lubberdink “Impact creëren door te evalueren en te durven leren”

Over Renée Lubberdink

Renée Lubberdink is Senior Consultant bij Navigator en adviseert klanten over hoe zij de impact van leer- en veranderprogramma’s kunnen vergroten. Renée is graag in verbinding met klanten en altijd opzoek naar de juiste knoppen om mensen in beweging te krijgen binnen de context van een organisatie. Door heldere doelen te stellen ontstaat er focus en door de doelen te meten creëren je inzicht. Inzicht in gedrag is belangrijk in organisaties, maar ook het startpunt voor de ontwikkeling van de mens zelf.

TIP 1 – Vertaal de strategie van je organisatie naar concreet gedrag

Wij challengen organisaties met vragen als: “Als jullie die koers willen varen, wat vraagt dit dan van jullie mensen? Wat moeten ze dan concreet doen om daar aan bij te dragen?” “Wat zie je mensen nu al doen?” en “Wat hoor je mensen zeggen?”. In de praktijk wordt deze belangrijke stap vaak overgeslagen. Deze stap geeft de organisatie echter juist inzicht in wat er nu concreet moet gebeuren en zorgt ervoor dat iedereen het begrijpt. Het is zo belangrijk in dit proces om écht met elkaar het gesprek te voeren!  Mooi initiatief om als organisatie aan duurzaamheid te werken, maar wat kun je daar als leidinggevende of medewerker dan precies in doen? Een voorbeeld van Eneco was recent in het nieuws. Eneco roept medewerkers op om met de trein naar werk te gaan, als dat haalbaar is. Dat is concreet gedrag!

TIP 2- Reflecteer, beweeg mee en stel bij, ook qua gedrag

Organisaties veranderen. De koers verandert, of wordt bijgesteld. Elk jaar worden de plannen van organisaties vastgesteld en wordt de strategie getoetst. Soms worden nieuwe thema’s toegevoegd of prioriteiten herzien. Een belangrijk moment om ook te kijken of het gedrag nog aansluit bij de koers. Sta daarom ieder jaar stil, reflecteer, bekijk je doelen kritisch en pas daar eventueel de inhoud of route naartoe op aan. Mooi aan dit proces is dat mensen een kritischer en scherpere blik krijgen. Je gaat een ander gesprek voeren met de business, of de mensen om je heen. In alle lagen van de organisatie worden mensen opnieuw geprikkeld en opnieuw aangezet. Dit komt ten goede van de persoonlijke ontwikkeling en groei van ieder mens!

TIP 3- Spreek intenties uit voordat je handelt

Mensen vertonen gedrag vanuit een bepaalde intentie. Helaas is het niet altijd zo dat die intentie door de ander begrepen wordt. Sterker nog soms heeft gedrag dat je toont met een bepaalde achterliggende intentie het tegenovergestelde effect. Je kan bijvoorbeeld de intentie hebben om iemand te helpen. Maar het gedrag dat je daarbij laat zien ervaart de ander als betuttelend of bemoeizucht. Wil je dit voorkomen, spreek dan eerst je intentie uit en vraag welke behoefte de ander heeft in relatie tot jouw intentie. Zo voorkom je misverstanden.

Tip 4 – Stap uit je comfortzone!

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan…Twee jaar geleden begon ik als trainer van het voetbalteam van mijn zoon. Ik heb een pabo achtergrond, maar geen verstand van voetbal training. Ik heb zelfs nooit gevoetbald. Er was echter een trainer nodig. Ik besloot het gewoon te gaan doen en het heeft me echt een blijer mens gemaakt. Door het gewoon te doen, heb ik veel sneller geleerd dan wanneer ik me er eerst in was gaan verdiepen. Dan had ik waarschijnlijk volop redenen gevonden om het niet te doen. Door erin te stappen heb ik niet alleen meer kennis over voetbal gekregen, maar ook en vooral meer zelfvertrouwen, en het vertrouwen dat het prima is om ergens in te stappen, zonder dat je echt kennis daarover hebt. Gun het jezelf om iets nieuws te leren.

Tip 5 – Haal het beste uit jezelf!

Lees het boek Piek- Haal het beste uit jezelf – Hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren, van Anders Ericsson en Robert Pool. Ze laten met een aantal onderzoeken zien hoe flexibel het menselijk brein is. Mensen kunnen topprestaties leveren als ze op de juiste manier oefenen, niet door iets wat aangeboren is en ook tienduizenden uren oefenen blijkt geen garantie dat je ergens goed in zult worden. Bepalend is hóe je die uren besteedt. Gewoon herhalen en oefenen is weinig effectief, maar doelgerichte training is de basis. Dat heeft o.a. duidelijke en specifieke doelen, eist dat we uit onze comfortzone komen én feedback vragen.
Een must-read voor iedereen die denkt dat talenten vastliggen. Het enige talent volgens de auteurs is: doelgericht trainen en hard werken.

Publicatie datum:  1 november 2022.

Bel Renée voor nieuwe inzichten

Wil je meer weten over onze online ontwikkel assessments en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met onze expert in organisatie psychologie.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.